Tervetuloa Yrityspäivien Blogiin!

Asiaa työnhausta ja Yrityspäivät 2024 -projektista.

27.1.2023: Alle viikko messuihin! Tässä viime hetken tärpit valmistautumiseen!

Päivät pitenevät, pakkanen kiristyy ja Yrityspäivät 2023 lähenee lähenemistään! Tapahtuma on jo kulman takana, joten lieneekin paikallaan pysähtyä pohtimaan, miten valmistautua vuoden tärkeimpään rekrytapahtumaan ja varmistaa itselleen unelmien työpaikka. Tässä listattuna meidän viisi vinkkiämme siihen, miten valmistautua Yrityspäiviin:
1. Laita CV kuntoon

Työnhaun A ja O on siisti, ajatuksella laadittu CV, jolla teet vaikutuksen rekrytoijaan. Mikäli et jo työnhaun teemaviikolla käynyt pajassamme hiomassa sitä kuntoon, on nyt viimeistään aika sille. Keskity CV:tä kirjoittaessasi visuaaliseen ulkonäköön ja siihen, että se tuo ytimekkäästi suurimmat ansiosi ja vahvuutesi esiin!

2. Laita itsesi kuntoon

Kun saavut yrityksen ständille, haluat näyttää samalta kuin työsi jälki – skarpilta, siistiltä ja huolelliselta. Habituksesi luoma ensivaikutelma on yhtä tärkeä kuin osaamisesi, kiinnitä siihen huomiota! Valitse etukäteen siistit ja puhtaat vaatteet ja mieti miten laitat hiuksesi, voit tehdä ensivaikutelman vain kerran!

3. Hio hissipuheesi terään

On hyvä miettiä etukäteen omia vahvuuksia ja perustella mielessään, miksi yritys haluaisi palkata juuri sinut. Mieti etukäteen, mitä vastaat, kun rekrytoija kysyy.

4. Tsekkaa sinulle mielenkiintoiset yritykset etukäteen nettisivuiltamme!

Tiesitkö, että nettisivuiltamme löytyy yrityslistaus kokonaisuudessaan, sekä hakukone. Hakukoneen avulla voit lajitella yrityksiä toimialan mukaan, jotta löydät varmasti koulutustasi ja mielenkiinnon kohteitasi vastaavan yrityksen.

5. Raivaa kalenterisi 1.2.-2.2.

Tärkeimpänä, varaa hyvin aikaa messuilla kiertämiseen molempina päivinä. Yrityspäiville osallistuu tänäkin vuonna yli 150 yritystä, joten kierrettävää riittää molemmille päiville. Tule rohkeasti paikan päälle tutustumaan ja kuorimaan työmarkkinoilta kermat kakun päältä, ennen kuin muut ennättävät!

17.1.2023: Mitä kysyä työnantajalta työhaastattelussa? / What to ask in a job interview?

Vaikka työhaastattelu saatetaan mieltää yksipuoliseksi piinapenkiksi päätöksen maatessa rekrytoivalla osapuolella muista, että myös sinulla on oikeus esittää kysymyksiä haastattelun aikana ja kerätä tietoa oman päätöksesi tueksi. Lue vinkkimme kysymyksien esittämiseen työhaastattelussa ja voit olla varma, ettei paikan saanti jää ainakaan mielenkiinnon puutteesta kiinni!

Osoita, että tiedät mihin olet tulossa
Helpoin ja luonnollinen avaus on kysyä yrityksestä ja sen toiminnasta. Tee taustatutkimusta esimerkiksi nettisivujen ja sometilien kautta. Ota selvää yrityksen liiketoiminnan luvuista. Näitä pointteja hyödyntämällä pysyt muodostamaan kysymyksiä koskien arvoajureita, liiketoimintaa ja miten ne toimivat yhdessä. Pyri kuitenkin aina rakentamaan itsellesi arvokkaita kysymyksiä.

”Mitä minä oikeasti tulen tekemään?”
Työpaikkailmoitus on toivottavasti jo antanut sinulle kattavan kuvan hakemastasi position työnkuvasta ja vastuualueista. Siksi haastattelu onkin oiva paikka syventyä rooliin ja sen tulevaisuuteen paremmin. Monesti on hyvä esittää suora kysymys rekrytoivan osapuolen odotuksista sinua kohtaan ja sitä kautta lähteä perustelemaan, miksi kyseinen positio on juuri sinulle se oikea.

”…ja keiden kanssa?”
Monissa tehtävissä hyppäät osaksi tiimiä. Tämä voi tarkoittaa vastuualueineen ja työtehtävineen mitä moninaisempia kombinaatioita. Siksi onkin hyvä käyttää tilaisuus ympärille rakentuvan tiimin kartoittamiseen. Muista, että sinusta tulisi tuntua hyvältä astua kelkkaan työntekijänä uusien ihmisten keskelle.

Ymmärrä työpaikkakulttuurin tärkeys
Haet sitten osa-aikaista tai kokoaikaista positiota, vastavalmistuneena tai asiantuntijana, suosittelemme suodattamaan hakuprosessissa yrityksiä, jotka sopivat yhteen omien arvojesi kanssa. Useat yritykset listaavat sivuillaan arvonsa; kysy miten nämä näkyvät yrityksen arjessa. Voit myös kysyä miten esimerkiksi haastatteleva esimies johtaa kulttuurin kautta tiimiä tai mitä yrityksen kulttuuri tarkoittaa hänelle.

Uutta työpaikkaa valittaessa sinun tulisi tuntea yhteenkuuluvuutta potentiaalisen työnantajan kulttuuriin oman viihtymisen ja motivaation vuoksi.

Ota selvää yrityksen haasteista
Kaikilla yrityksillä on omat haasteensa, joita on hyvä kysyä haastattelussa. Voit pohtia eri kulmia aina positiokohtaisesti ja kysyä, miten positiossa pääsee vaikuttamaan näihin ongelmiin.

Lisää esimerkkikysymyksiä työhaastatteluun löydät osoitteesta https://www.academicwork.fi/blogi/tyonhaku/mita-kysya-tyonantajalta-tyohaastattelussa

Ota rennosti ja nauti haastattelusta!

Even though a job interview can easily turn into a one-sided game where the party doing the recruiting holds all the cards, remember that you too can ask questions during the interview and get information to help you make your decision. Pick up Academic Work’s tips for questions to ask in a job interview and you can be sure that a lack of interest won’t come between you and getting the job you want.

Show them you know where you’re coming to
The easiest and most natural way to start is to ask about the company and how it operates. Utilise the company’s website and social media accounts in your research. Find out the numbers that are most relevant to the company’s operation. With these points, you can come up with questions about the values that drive the company, its business, and how these two things function together. Always try to come up with questions that are most valuable to you.

“What would I be doing?”
Hopefully, the job posting will already have given you a clear idea of what the possible job will entail and its areas of responsibility. Therefore, the interview is a great place to find out more about the role and its prospects. It’s often a good idea to ask directly about the employer’s expectations towards you and use that to explain why you are the right person for the job.

“…and with whom?”
In many jobs, you will be working as part of a team. This can include various combinations both in terms of areas of responsibility and assignments. This is why you should use this opportunity to find out more about your possible future team. Remember that you should feel good about joining the new work community as a new employee.

Understand the importance of workplace culture
Whether you are a recent graduate or an expert in your field, looking for full-time or part-time work, our advice is to pick companies that seem to have the same values as you. Several companies list their values on their websites; ask how these values guide the company’s everyday operation. You can also ask how the company culture guides the way the manager conducting the interview leads their team or what it means to them personally.

Remember: it is important for your workplace satisfaction and motivation that you feel like the culture of your potential workplace is a good fit for you.

Find out what the company’s challenges are
All companies have their challenges, and you should ask about these in the interview. You can think about different angles according to the specific position and ask about what effect you can have on these issues in your own job.

You can find more examples of questions to ask on your job interview on our website at https://www.academicwork.fi/blogi/tyonhaku/mita-kysya-tyonantajalta-tyohaastattelussa

Remember to take it easy and you’ll be great!

16.1.2023: Viimeinen opintovuosi - kuinka valmistautua tulevaan uraan jo nyt? / The final year of studies – how to start preparing for your future career?

Viimeinen opintovuosi on kriittistä aikaa tulevan uran kannalta. Vaikka valmistuminen on yksi opiskelijan tärkeimmistä prioriteeteista, kannattaa tulevaa työllistymistä suunnitella jo etukäteen. Poimi Academic Workin seitsemän ohjetta viimeiseen opintovuoteen ja varmista, että olet valmistautunut tulevaan!

Ota hyöty irti yritysten järjestämistä tapahtumista

Monet korkeakoulut ja niiden opiskelijajärjestöt järjestävät erilaisia tapahtumia tai ekskursioita lähialueen yritysten kanssa. Tapahtumat ovat erinomaisia tilaisuuksia tutustua eri aloihin ja työtehtäviin – erityisesti, jos tuleva ura ei ole vielä selkeästi mielessä. Ole tapahtumissa aktiivinen, kysele ja osoita oma kiinnostuksesi.

Kysy rohkeasti työmahdollisuuksista entisiltä työnantajiltasi

Jos olet ehtinyt työskennellä opintojen ohessa osa-aikaisesti tai ollut kesätyössä, kannattaa ottaa yhteyttä vanhoihin työnantajiin. Kerro että olet valmistumassa ja selvitä voisiko heillä olla sinua kiinnostavia työtehtäviä, tai tuntisivatko he potentiaalisia yrityksiä, joihin ottaa yhteyttä valmistumisen kynnyksellä.

Reflektoi ja mieti, mitä haluat

Mieti, mitä toivot tulevalta työtehtävältä, yritykseltä ja esimieheltäsi. Hahmottele itsellesi unelmatyö, mutta pidä myös mieli avoinna yrityksille ja työtehtäville, joihin et ole vielä tutustunut. Reflektoi mitä osaat, missä olet hyvä ja millaiset tehtävät eivät motivoi sinua. Keskustele ystäväpiirisi kanssa tai verkostoidu netissä – anna myös lähipiirillesi mahdollisuus vinkata kiinnostavista työmahdollisuuksista.

Viilaa CV kuntoon

Pidä huolta siitä, että CV:si on kunnossa. Erityisesti jos CV:n päivittämisestä on kulunut jo tovi, kannattaa työstämiseen varata hetki aikaa. Huolehdi, että hakudokumenttisi ovat toimintavalmiudessa koko viimeisen vuoden ajan, jotta voit tilaisuuden tullen helposti ja nopeasti lähettää ne potentiaaliselle työnantajalle tai rekrytoijalle.

Tutustu rekryaikatauluihin

Osa yrityksistä rekrytoi tasaisesti tiettyinä vuodenaikoina (jopa 6-12kk ennen aloitusta), toiset tarpeen mukaan ja nopeammalla aikataululla. Kun olet kirjannut ylös sinua kiinnostavia yrityksiä, kannattaa tutustua heidän rekrytointiaikatauluihinsa reilusti etukäteen – näin unelmiesi työpaikka ei mene sivusuun! Jos et löydä tietoa aikatauluista yrityksen nettisivuilta, kannattaa ottaa yhteys rekrytoivaan esimieheen tai rekrytiimiin ja kysyä asiasta.

Varmista, että valmistut

Vaikka katse siintääkin jo valmistumisessa ja tulevassa urassa, muista keskittyä myös nykyhetkeen. Vie opinnot loppuun – on sekä yrityksen että oma etusi, että valmistut. Erityisesti yliopisto- ja amk-opintoihin kuuluva lopputyö kannattaa hoitaa hyvissä ajoin valmiiksi. Sen viimeistely töiden ohessa on todella rankkaa – kysy keneltä tahansa kyseisen tehneeltä. Opiskele, mutta muista myös urheilla ja huolehtia omasta hyvinvoinnista. Älä polta itseäsi loppuun opintojen loppupuristuksessa, vaan muista elää tässä ja nyt!

Muista pitää mieli avoinna myös yllättäville uramahdollisuuksille. Onnea työnhakuun!

Your final study year is critical for your future career. Even though graduating should be your top priority as a student, make sure to also plan for the search for your future job. Here are Academic Work’s six tips for your final student year to prepare you for the next step in your professional life.

Make use of company events

Several universities and their student societies organise various events and excursions in collaboration with local companies. These events are a great opportunity to find out more about different industries and jobs – especially if you’re still unclear about what you want to do in the future. When attending these events, be active, ask questions, and show interest.

Don’t hesitate to ask your previous employers for career opportunities

If you have already been working part-time or over the summer during your studies, it is a good idea to contact your previous employers. Tell them you are about to graduate and find out whether they have any interesting work for you or if they know any potential companies you should contact.

Take time to think about what you want

Think about what you want from your future job, company and manager. Make an outline of your dream job but remember to also keep your mind open for companies and jobs you haven’t yet considered. Think about what you’re good at and what type of work does not motivate you. Discuss with your friends and build networks online – this way the people around you can tell you about any interesting career opportunities.

Remember to update your CV

Make sure your CV is in tip-top shape. You should reserve enough time to polish your CV, especially if it has been a while since you last updated it. Have your application documents ready to go throughout your final year of studies, so you can quickly and easily send them to any potential employer or recruitment agent whenever necessary.

Find out about recruitment schedules

Some companies have fixed recruitment periods (even 6-12 months in advance) whereas others recruit people whenever necessary. After you have written down companies that interest you, find out about their recruitment schedules well in advance – this way the job of your dreams will not pass you by! If you cannot find the company’s recruitment information on their website, contact their recruitment manager or team.

Be sure to graduate on time

Even though you are already focusing on your life after graduation and your future career, make sure to also concentrate on the present. Finish your studies – it benefits both the company and you that you graduate. Pay special attention to having your final thesis done on time. Finishing it while you’re working is really hard – just ask anyone who has actually done it. Study, but remember also to exercise and take care of yourself. Instead of burning yourself out at the end of your studies, live here and now!

Remember to keep an open mind also for unexpected opportunities. Good luck with your job search!

11.1.2023: Opiskelija: suuntaa urapolkusi nousukiitoon Academic Workin avulla / Student: Let Academic Work Help You Jump-Start Your Career

Huoli sopivan työpaikan löytymisestä opintojen jälkeen voi aiheuttaa tarpeetonta ahdistusta. Olitpa sitten epävarma oman alasi työllisyysnäkymistä tai sinulle parhaiten soveltuvasta työnantajasta, mieltä askarruttavien kysymysten kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Academic Work on yksi Suomen johtavista henkilöstö- ja rekrytointiyrityksistä, joka tuo yhteen uransa alkuvaiheessa olevat nuoret ammattilaiset sekä osaamista etsivät yritykset. Meidän kauttamme löydät oman alasi töitä!

Mitä Academic Work tekee?

Academic Work on Suomessa toimiva henkilöstöpalvelualan yritys, joka tarjoaa työmahdollisuuksia uransa alkuvaiheessa oleville osaajille sekä osaavaa työvoimaa asiakasyritystemme erilaisiin tarpeisiin. Pitkän kokemuksemme ansiosta tunnistamme hakijoidemme vahvuudet ja opastamme heitä hakeutumaan osaamistaan vastaaviin tehtäviin, mutta myös haastamaan itseään. Vuosien saatossa olemme työllistäneet tuhansia osaajia ympäri Suomea.

Millaisia työpaikkoja tarjoamme?

Olemme erikoistuneet välittämään asiantuntijatason töitä opiskelijoille, vastavalmistuneille sekä muutaman vuoden työkokemuksen omaaville nuorille ammattilaisille. Kohderyhmäämme ovat kaikenikäiset korkeakoulutetut osaajat, joilla on enintään viiden vuoden kokemus oman alansa töistä. Asiakasyrityksemme toimivat monilla eri toimialoilla, kuten IT, tekniikka ja liiketoiminta, sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Miten autamme työuransa alkuvaiheessa olevia osaajia?

Meidän avullamme polkaiset ammatillisen urasi käyntiin heti sen alkumetreillä. Autamme sinut alkuun tarjoamalla osa- tai kokoaikaista vuokratyötä, jossa solmit työsuhteen meidän, eli Academic Workin kanssa, ja toimit konsulttina asiakasyrityksessämme. Konsulttina saat mahdollisuuden näyttää osaamisesi, tutustut paremmin yritykseen ja saat erinomaista työkokemusta, jonka perusteella asiakasyritys voi haluta rekrytoida sinut pysyväksi osaksi ydintiimiään.

Tarjoamme Academic Workilla työpaikkoja sekä asiakasyrityksissämme että sisäisesti. Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja aktivoi Duunivahti sivustollamme, niin pysyt kartalla sinua kiinnostavista työmahdollisuuksista! Määrittele itse, minkälaisista työpaikoista olet kiinnostunut, ja saat ilmoituksen, kun sopiva tehtävä aukeaa sivuillamme. Profiilisi kautta rekrytoijamme voivat olla sinuun myös suoraan yhteydessä profiiliasi vastaavan työpaikan tullessa hakuun.

Millaiset ovat arvomme ja kulttuurimme?

Me Academic Workilla olemme kunnianhimoinen porukka, joka haluaa kehittyä koko ajan paremmaksi sekä yksilöinä että yhteisönä. Meille on tärkeää tarjota työnteolle puitteet, joissa tulosta tehdään motivoituneesti mutta pilke silmäkulmassa. Vahva kulttuurimme antaa energiaa ja kannustaa yhteistyöhön sekä toisista välittämiseen. Haluamme ylläpitää psyykkisesti turvallista työympäristöä, jossa on lupa tehdä myös virheitä, ollaan avoimia toisille sekä kannustetaan erityisesti positiivisen palautteen antoon.

Työnhaku-sivuiltamme saat kaikki tarvittavat tiedot onnistuneeseen työnhakuun. Löydät meidät myös Instagramista.

Worrying if you will be able to find the right job after graduating can cause unnecessary anxiety. Whether you’re unsure about job prospects in your field or which employer is the best fit for you, you do not have to be alone with your questions. Academic Work is a ground-breaking recruitment company that brings together young professionals at the start of their careers and companies looking for skilled employees. We will help you find work in your field!

What is Academic Work?

Academic Work is one of the leading staffing and recruitment agencies in Finland that offers career opportunities for professionals at the start of their careers and helps businesses and companies attract and recruit new talent. We have been around for a long time, during which we have acquired the expertise to recognise our applicants’ strengths and guide them to seek work suitable to their talents, but also to challenge themselves. Over the years, we have helped thousands of people find the right job for them.

What sort of employment do we offer?

We help young professionals, still studying or in the beginning of their careers, to find their dream job. Our target demographic is professionals of all ages with a university degree and no more than five years of experience in their line of work. We offer jobs within multiple business areas, but specialise in IT, tech, and finance.

How can we help professionals at the start of their careers?

We will help you kick-start your professional career right from the beginning. We will get you started on your professional path by offering part-time or full-time temporary work, where you will sign an employment contract with us, Academic Work, and work as a consultant for our client company. As a consultant, you will have the opportunity to show what you can do, learn more about the company, and gain valuable work experience. Based on this, the client company may want to hire you to be a permanent member of their core team.

We offer jobs for young professionals both in our client companies but also internally. See our open positions and activate Duunivahti on our website to keep track of interesting career opportunities! You can choose what kind of positions you’re interested in and get notifications when jobs with that description are available. Through your profile, our recruiters can also contact you directly when a suitable position opens up.

What about our values and culture?
At Academic Work, we are an ambitious group of people who want to become better both as individuals and as a community. It is important for us to create a work environment where we are motivated to bring in results but always make sure work is fun. Our strong culture gives us energy and encourages cooperation and looking out for each other. We want to maintain a psychologically safe work environment where it is okay to also make mistakes. We are open to each other and actively encourage giving positive feedback.

You can find everything you need to succeed in your job search from our website. Make sure to also follow us on Instagram!

19.12.2022: Vaihtotarinoita / Exchange stories

Carolus Syrjäniemi, tietojohtaminen, 3. vsk

Missä olit vaihdossa ja miksi päädyit valitsemaan juuri kyseisen kohteen?

Olin Salzburgissa, Itävallassa vaihdossa. Halusin alun alkaen vaihtoon Keski-Eurooppaan, sillä se on aina kiehtonut minua kaupunkien, kulttuurin ja myös työmarkkinoiden näkökulmasta. Rakastan ulkoilua sekä urheilua, ja Salzburg Alppien kupeessa tarjosi myös tältä osin huikeat puitteet! Kriteerinä yliopistolle pidin sitä, että kurssitarjonnasta löytyy omaan opintosuunnitelmaani yhteensopivia sekä itseäni kiinnostavia kursseja. Yksi tekijöistä oli myös saksan kieli, joka on aina kiinnostanut minua. Näin jälkikäteen ajateltuna kohde osui myös tältä osin nappiin. Salzburgissa ei puhuttu Tirolinsaksaa, joka helpotti kielimuuria paljon.

Millaisia taitoja sait vaihto-opiskelijana, joista koet hyötyväsi työelämässä nyt tai tulevaisuudessa?

Koen, että vaihto-opiskelijana eläminen vieraassa maassa kasvattaa ongelmanratkaisutaitoja sekä asennetta, jossa vaikeilta ja vierailta tuntuvista asioista voi selvitä. Näistä taidoista on varmasti hyötyä kokonaisvaltaisesti kaikilla elämän osa-alueilla. Kuitenkin tärkein taito, jonka olen saanut osittain vaihto-opiskelun ansiosta on asioiden näkeminen kokonaisvaltaisemmin. Uuden arjen opetteleminen vieraassa maassa, uusien ihmisten kohtaaminen ja maailmankuvan avartuminen on mielestäni auttanut hahmottamaan yhä vain suurempia asiakokonaisuuksia. Tästä voi olla varmasti hyötyä esimerkiksi erilaisten projektien parissa.

Onko vaihtokokemus auttanut sinua työnhaussa tai miten näkisit että se voisi edesauttaa työpaikan saamista?

En ole vielä hakenut töitä vaihtoajan jälkeen, sillä päätin vielä tässä vaiheessa opintoja tehdä töitä toiminimiyrittäjänä. Vaihtokokemuksesta on varmasti apua työpaikan hakemisessa, sillä koen vaihtokokemuksen luovan työmarkkinoilla itselleni lisäarvoa. Olenhan minä vaihtoon lähtemiselläni ja tämän suorittamisella osoittanut olevani kykenevä oppimaan jotakin niinkin erilaista kuin uudessa maassa elämisen! Lisäksi ymmärrän kansainvälisestä toiminnasta varmasti tämän ansiosta jo jonkun verran. Tämä tietysti ei kaikkiin paikkoihin päde, mutta tärkeää se on silti.

Millaisia vinkkejä antaisit tuleville vaihtareille tai sellaisille jotka harkitsevat vaihtoon lähtöä?

Vinkkinä tuleville vaihtareille sanoisin sen, että älkää muodostaako itsellenne etukäteen suuria odotuksia niin hyvässä kuin huonossa liittyen vaihtoon. Lähtekää vaihtoon mahdollisimman avoimin mielin ja suhtautukaa uusiin kokemuksiin ilman ennakko-odotuksia. Positiivisuus, suoraselkäisyys ja avoimuus ovat vaihtoon ne parhaat eväät! Extrana vielä sen verran, että sain suomalaisena kokea sen kuinka meille on tehty vaihtoon lähteminen niin helpoksi verrattuna useisiin muihin maihin. Pelkästään tämän pohjalta voisin kannustaa kaikkia, ketä vähänkään kiinnostaa, lähtemään vaihtoon.

**

Carolus Syrjäniemi, Information and Knowledge Management, 3rd year student

Where did you do your exchange and why did you end up choosing that destination?

I was on exchange in Salzburg, Austria. I ended up choosing that destination because I wanted to do my exchange somewhere in Central Europe, because it has always fascinated me from the point of view of cities, culture and also the labor market. I love outdoor sports, and Salzburg locating next to the Alps offered a great opportunity in this regard as well! I considered the criteria for the university to be that there are courses that are compatible with my own study plan and that are interesting to me. One of the factors was also the German language, which has always interested me. With this hindsight, the destination hit the spot in this respect as well. Tyrolean German was not spoken in Salzburg, which eased the language barrier a lot.

What kind of skills did you gain as an exchange student that you will benefit from in working life now or in the future?

I feel that living as an exchange student in a foreign country increases problem-solving skills and an attitude in which difficult and foreign matters can be solved. These skills will definitely be useful in a comprehensive way in all areas of life. However, the most important skill that has developed, partly thanks to the exchange studies, is seeing things more comprehensively. Learning a new everyday life in a foreign country, meeting new people and broadening my worldview has helped me to grasp bigger and bigger things. This can certainly be useful, for example, when working on different projects.

Has the exchange experience helped you in your job search or how do you see that it could help you get a job?

I haven’t applied for a job after the exchange period yet, because I decided to work as an entrepreneur at this stage of my studies. The exchange experience is definitely helpful when applying for a job, because I feel that the exchange experience creates added value for myself in the labor market. After all, by going on exchange and completing this, I have shown that I am capable of learning something so different than living in a new country! In addition, thanks to this, I certainly already understand a bit about international operations. Of course, this does not apply to all positions, but it is still important.

What tips would you give to future exchange students or those who are considering going on exchange?

As a tip for future exchange students, I would say that don’t create high expectations for yourself in advance, both good and bad, regarding the exchange experience. Go on exchange with as open a mind as possible and approach new experiences without preconceived expectations. Positivity, straightforwardness and openness are probably the best tips! As an extra, as a Finn, I got to experience how going on an exchange has been made so easy for us compared to many other countries. Based on this alone, I could encourage everyone who is even slightly interested to go on an exchange.

Emilia Jensén, tuotantotalous, 4. vsk

Missä olit vaihdossa ja miksi päädyit valitsemaan juuri kyseisen kohteen?

Olin vaihdossa Sendaissa, Japanissa. Päädyin valitsemaan kyseisen kohteen, sillä halusin lähteä oman mukavuusalueeni ulkopuolelle toiselle puolelle maapalloa. Opiskelin Tohoku Universityssä Sendaissa, joka on arvostettu yliopisto, enkä olisi varmasti osannut matkustaa kyseiseen kaupunkiin muuten.

Millaisia taitoja sait vaihto-opiskelijana, joista koet hyötyväsi työelämässä nyt tai tulevaisuudessa?

Tärkeimpänä sanoisin monipuolisen ymmärryksen Japanin (työ)kulttuurista ja joustavuuden eri kulttuurien kohtaamisessa. Toki vaihto antoi minulle myös rohkeutta oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemiseen. Kurssini myös laajensivat ymmärrystäni liiketoiminnasta, koska Japanissa yritykset toimivat hyvin erilaisessa toimintaympäristössä.

Onko vaihtokokemus auttanut sinua työnhaussa tai miten näkisit että se voisi edesauttaa työpaikan saamista?

En ole vaihdon jälkeen vielä ehtinyt hakea töitä, mutta uskon, että kokemus antaa lisää uskottavuutta työmarkkinoilla ja auttaa luomaan oman uniikin työprofiilin, josta työnantajat ovat kiinnostuneita. Monet yritykset toimivat myös kansainvälisesti tai vähintään useiden kulttuurien kanssa, joten kansainvälinen ymmärrys on varmasti kilpailuetu työpaikan hakemisessa.

Millaisia vinkkejä antaisit tuleville vaihtareille tai sellaisille jotka harkitsevat vaihtoon lähtöä?

Kannattaa rohkeasti lähteä tuntemattomaan! Mitä kauemmaksi omasta mukavuusalueesta menee, sitä enemmän voi kokea ja oppia. Kielimuuri ei myöskään ole uhka vaan mahdollisuus. En osannut lainkaan japania maahan mennessäni, mutta opin siellä perustaidot selviämiseen ja ymmärrän nykyään myös paljon kuulemastani.

**

Emilia Jensén, Industrial Engineering and Management, 4th year student

Where did you do your exchange and why did you end up choosing that destination?

I was on exchange in Sendai, Japan. I ended up choosing that destination because I wanted to go outside my comfort zone to the other side of the globe. I studied at Tohoku University in Sendai, which is a prestigious university, and I certainly wouldn’t have traveled to that city otherwise.

What kind of skills did you gain as an exchange student that you feel you will benefit from in working life now or in the future?

The most important factor I would say is a versatile understanding of Japanese (work) culture and flexibility in meeting different cultures. Of course, the exchange also gave me the courage to go outside my comfort zone. My courses also expanded my understanding of business, because in Japan companies operate in a very different operating environment.

Has the exchange experience helped you in your job search or how do you see that it could help you get a job?

After the exchange, I haven’t had time to apply for a job yet, but I believe that the experience gives more credibility in the labor market and helps to create your own unique work profile that employers are interested in. Many companies also operate internationally or at least with several cultures, so international understanding is certainly a competitive advantage when applying for a job.

What tips would you give to future exchange students or those who are considering going on exchange?

You should bravely go into the unknown! The further you go from your comfort zone, the more you can experience and learn. The language barrier is also not a threat but an opportunity. I didn’t know Japan at all when I came to the country, but I learned the basic skills to survive there and today I also understand a lot of what I heard.

Teemu Haakana, tuotantotalous, 4. vsk

Missä olit vaihdossa ja miksi päädyit valitsemaan juuri kyseisen kohteen?

Olin vaihdossa Yhdysvalloissa, University of Texas at Austinissa. Päädyin valitsemaan kyseisen kohteen, koska olin aina halunnut käydä Yhdysvalloissa ja koin, että vaihtoon lähteminen olisi loistava keino päästä tutustumaan syvällisemmin maan kulttuuriin. Tarkemmin halusin päästä juuri UT Austiniin koulun erinomaisen maineen, mielenkiintoisen kurssivalikoiman sekä Texasin lämpöisen ilmaston takia.

Millaisia taitoja sait vaihto-opiskelijana, joista koet hyötyväsi työelämässä nyt tai tulevaisuudessa?

Vaihdossa käyminen paransi huomattavasti vuorovaikutustaitojani kansainvälisessä ympäristössä, sekä se laajensi perspektiiviäni eri kulttuurien käytännöistä ja toimintatavoista. Lisäksi englannin kielen taitoni parantui huomattavasti vaihdon aikana, minkä ansiosta myös varmuuteni kommunikoida englanniksi on kasvanut. Nykyisessä työtehtävässäni työskentelen pääasiallisesti englanniksi ja olen paljon tekemisissä eri kansallisuuksien kanssa, joten koen hyötyneeni merkittävästi vaihdossa kehittyneistä kieli- ja vuorovaikutustaidoistani.
Onko vaihtokokemus auttanut sinua työnhaussa tai miten näkisit että se voisi edesauttaa työpaikan saamista?

Uskon, että hakiessani nykyiseen työtehtävääni vaihto-opiskelulla oli ehdottomasti positiivinen vaikutus, sillä työtehtävä edellytti hyviä vuorovaikutustaitoja kansainvälisessä ympäristössä. Tulevaisuudessa haluan työskennellä ulkomailla, ja uskonkin, että vaihto-opiskeluiden tuoma kansainvälinen kokemus voi olla myös silloin hyödyksi.

Millaisia vinkkejä antaisit tuleville vaihtareille tai sellaisille jotka harkitsevat vaihtoon lähtöä?

Ensinnäkin kannustaisin kaikkia vaihtoon lähtemistä harkitsevia lähtemään vaihtoon! Vaihtoon lähteminen on helppo tapa hankkia kansainvälistä kokemusta ja kehittää kielitaitoa opintojen aikana, minkä lisäksi se tarjoaa myös paljon uniikkeja ja unohtumattomia kokemuksia. Tuleville vaihtareille antaisin vinkiksi matkustella paljon, tutustukaa uusiin ihmisiin, käykää paljon tapahtumissa, sekä ennen kaikkea nauttikaa täysin rinnoin kaikista vaihdon antimista!

**

Teemu Haakana, Industrial Engineering and Management, 4th year student

Where did you do your exchange and why did you end up choosing that destination?

I was on exchange in the United States, at the University of Texas at Austin. I ended up choosing that destination because I have always wanted to visit the United States and felt that going on exchange would be a great way to get to know the country’s culture more deeply. More specifically, I wanted to get into UT Austin because of the school’s excellent reputation, interesting course selection, and the warm Texas climate.

What kind of skills did you gain as an exchange student that you feel you will benefit from in working life now or in the future?

Going on exchange significantly improved my interaction skills in an international environment, and it broadened my perspective on the practices and ways of working of different cultures. In addition, my English language skills improved significantly during the exchange, thanks to which my confidence in communicating in English has also increased. In my current job, I mainly work in English and I have a lot of contact with different nationalities, so I feel that I have benefited significantly from the language and interaction skills I developed during the exchange.
Has the exchange experience helped you in your job search or how do you see that it could help you get a job?

I believe that when I applied for my current job, the exchange experience definitely had a positive effect, because the job required good interaction skills in an international environment. In the future, I want to work abroad, and I believe that the international experience brought by exchange studies can be useful even then.

What tips would you give to future exchange students or those who are considering going on exchange?

First of all, I would encourage everyone who is considering going on an exchange to go! Going on exchange is an easy way to gain international experience and develop language skills during your studies, and it also offers a lot of unique and unforgettable memories. I would advise future exchange students to travel a lot, get to know new people, go to a lot of events, and above all, fully enjoy all the benefits of the exchange!

9.12.2022: Podcasteista inspiraatiota työnhakuun / Inspiration for job hunting from podcasts

Näin ennen joulua on hyvä alkaa valmistautua jo hieman tulevaan työnhakuprosessiin. Älä huoli, tarkoituksena ei ole vielä nostaa stressitasojasi vaan lähinnä tarjota keino, jolla töiden hakeminen vuoden alussa tuntuisi edes hieman helpommalta. Tästä löydät muutaman podcastin, joista voit mahdollisesti inspiroitua ja hakea hieman itsevarmuutta ja tukea tulevaan koitokseen.

CV ja työhakemus kuntoon

Oletko miettinyt, miten saat CV:stäsi ja työhakemuksestasi sellaiset, jotka oikeasti erottuvat massasta? CV:n pitäisi olla tiivistetty paketti omasta osaamisestasi ja siitä on käytävä ilmi vain kaikista olennaisimmat asiat juuri hakemasi paikan kannalta. Tässä onnistuaksesi Squiggly Careers- podcastin hostit esittelevät kolme asiaa, joihin sinun kannattaa pyrkiä vastaamaan CV:ssäsi, jotta se pysyy tiiviinä ja loogisena kokonaisuutena. Lisäksi tässä podcastissa annetaan myös vähän ovelampia vinkkejä siihen, millaisilla yksinkertaisilla sanavalinnoilla tulet erottumaan varmasti muiden hakijoiden joukosta eduksesi ja kuinka luoda hyvä LinkedIn-profiili! Jos mikään näistä herätti mielenkiintosi, niin luurit korviin ja kuuntelemaan Squiggly Careers -podcastin jakso #302 How to make your job application stand out.

Työnhakijan markkinat

Nyt kannattaa ottaa kaikki hyöty irti työntekijöiden markkinoista! Työpaikkoja on tällä hetkellä tarjolla enemmän kuin on työntekijöitä, joten useampi työnantaja saattaakin kilpailla juuri sinusta. Ensi keväänä eteen saattaa tulla tilanne, jossa sinulla on mahdollisuus valita useamman paikan väliltä ja tätä jos jotain kannattaa hyödyntää – mutta miten? Find Your Dream Job -podacstin jaksossa How to make the Most of a Job Seekers Market, with Beth Gibbs kerrotaan parhaat vinkit työhaussa menestymiseen nykyisessä työtilanteessa. Asioita mitä jaksossa käydään läpi ovat muun muassa se, kuinka suuri prosenttiosuus tulee oikeasti täyttää vaaditusta osaamistasosta ennen kuin paikkaa voi hakea. Kaikki on suhteellista, mutta sen voin sanoa, että edes 80 prosentin osaamista ei vaadita niissä tehtävissä, joita suurin osa meistä hakee. Lisäksi podcastissa annetaan vinkkejä myös siihen, miten erottua varsinkin työhaastattelun loppupuolella, kun haastattelija kysyy sinulta mitä haluat tietää kyseisestä työpaikasta ja jos olet myös miettinyt sitä, kannattaako hakea mahdollisimman montaa työpaikkaa vai rajata hakukohteita niin podcast tarjoaa myös perustellun vastauksen tähän. Kiinnostuitko? Eikun kuuntelemaan!

Työhaastatteluun henkistä tukea

Viimeinen suositus ei ole yksittäinen jakso vaan kokonainen podcast nimeltään Job Interview Preparation Simplified. Montaa meistä varmasti jännittää työhaastattelut, sillä et välttämättä oikein tiedä, mihin asioihin kannattaa valmistautua ja ennen kaikkea miten. Eteen voi tulla peruskysymyksien lisäksi kysymyksiä aivan laidasta laitaan ja välillä ne peruskysymyksetkin tuntuvat mahdottoman hankalilta. Tämä podcast tarjoilee lyhyitä noin viiden minuutin mittaisia tietoiskuja siihen, miten erilaisiin työhaastattelukysymyksiin ja tilanteisiin kannattaa vastata tai reagoida, jotta juuri sinä olet se henkilö, joka sen työpaikan saa! Vaikka sinulla ei olisi paljoa aikaa, kannattaa hyödyntää edes se viisi minuuttia ja aloittaa valmistautuminen jo hyvissä ajoin, jotta voit kävellä tuleviin työhaastatteluihisi itsevarmempana ja sieltä ulos haluamasi työtarjouksen kanssa.

Näiden podcastien avulla sinulla on mahdollisuus alkaa valmistautua tulevaan kevääseen hyvissä ajoin ja kasvattaa huomaamattasi omaa osaamistasi työnhaussa. Sinulla on mahdollisuus luoda CV ja työhakemus, joilla erotut varmasti joukosta, löytää juuri ne työpaikat, joihin oikeasti haluat hakea ja maksimoida mahdollisuutesi haluamasi paikan saamiseen työhaastattelussa loistamalla. Kaikki mainitut podcastit löytyvät ainakin Spotifystä ja kehotankin pistämään kuulokkeet välittömästi korviin ja inspiroitumaan työnhausta ilman turhaa stressiä!

Suositellut podcastit:

Squiggly Careers – #302 How to make your job application stand out
Find Your Dream Job – How to make the Most of a Job Seekers Market, with Beth Gibbs Job Interview Preparation Simplified

Right before Christmas, it’s good to start preparing a little for the upcoming job search process. Don’t worry, the purpose is not to raise your stress levels yet, but mainly to offer a way to make applying for jobs at the beginning of the year seem at least a little easier. Here you will find a few podcasts from which you can possibly be inspired and seek a little self-confidence and support for the coming stretch.

CV and job application in order

Have you thought about how you can get your CV and job application really stand out from the crowd? The CV should be a condensed package of your own skills and it should reveal only the most essential things for the position you are applying for. To succeed in this, the hosts of the Squiggly Careers podcast present three things you should try to answer in your CV so that it remains a concise and logical whole. In addition, this podcast also gives some crafty tips on what simple word choices you can use to stand out from other applicants to your advantage and how to create a good LinkedIn profile! If any of this piqued your interest, tune in and listen to Squiggly Careers podcast episode #302 How to make your job application stand out.
The job seeker’s market

Now is the time to take full advantage of the labor market! There are currently more jobs available than there are employees, so several employers may be competing for you. Next spring, there may be a situation where you can choose between several places, and if something is worth taking advantage of this – but how? In the episode of the Find Your Dream Job podcast, How to make the Most of a Job Seekers Market, with Beth Gibbs, the best tips for success in the job search in the current work situation are shared. Things that are covered in the episode include, among other things, how big a percentage of the required skill level you really must meet before you can apply for a position. Everything is relative, but I can say that even 80 percent competence is not required in the positions that most of us apply for. In addition, the podcast also gives tips on how to stand out, especially at the end of the job interview, when the interviewer asks you what you want to know about the job in question, and if you’ve also thought about whether it’s worth applying for as many jobs as possible or narrowing down your search targets, the podcast also offers a reasoned answer to this. Were you interested? Go and listen!

Support for a job interview

The last recommendation is not a single episode but a whole podcast called Job Interview Preparation Simplified. Many of us are nervous about job interviews because you may not really know what things to prepare for and, above all, how. In addition to the basic questions, a wide range of questions can come up, and sometimes even those basic questions seem impossibly difficult. This podcast offers short information bursts of about five minutes on how to answer or react to various job interview questions and situations, so that you are the person who gets the job! Even if you don’t have much time, it’s worth taking advantage of even that five minutes and start preparing well in advance, so that you can walk into your future job interviews with more confidence and leave with the job offer you want.

With the help of these podcasts, you can start preparing for the coming spring in good time and increase your own skills in the job search without noticing. You can create a CV and job application that will stand out from the crowd, find exactly the jobs you really want to apply for, and maximize your chances of getting the job you want by excelling in the job interview. All the mentioned podcasts can be found on Spotify, and I urge you to immediately put your headphones in your ears and get inspired by your job search without unnecessary stress!
Recommended podcasts:

Squiggly Careers – #302 How to make your job application stand out
Find Your Dream Job – How to make the Most of a Job Seekers Market, with Beth Gibbs Job Interview Preparation Simplified

27.1.2022: Yritykseen yhteisöpedagogi

Siis mikä…?
Yhteisöpedagogi eli nuoriso- ja järjestöalan ammattilainen. Sen korkeakoulututkinto on ollut Suomessa olemassa noin 20 vuoden ajan, muttei ole tuttu kaikille. Koulutus on vahvasti humanistinen ja kasvatustieteellinen, josta on olemassa AMK- ja YAMK-tasoiset tutkintokokonaisuudet. AMK-tutkinto sisältää opetusta esimerkiksi nuorisotyöstä, kansalaistoiminnasta, järjestötyöstä ja työyhteisöjen kehittämisestä 210 opintopisteen verran. YAMK-tason tutkinnossa perehdytään muun muassa yhteisöjen vuorovaikutukseen, kansainvälisyyteen ja monikulttuurisuuteen, viestintään, palvelumuotoiluun, esihenkilötyöhön ja johtamiseen yhteensä 90 opintopisteen edestä. Kansainvälisin termein Bachelor of Humanities sekä Master of Humanities -tutkinnoista valmistuu ammattilaisia nimikkeellä Community Educator. Yhteisöpedagogeja kouluttaa Suomessa 3 ammattikorkeakoulua, joista Humanistinen ammattikorkeakoulu (HUMAK) eniten ja heidän tyypillisimpiä ja suurimpia työllistäjiä ovat tähän mennessä olleet kunnat ja järjestöt.Ai miksi yritykseen töihin?
Nyt keväällä valmistumassa olevan opinnäytetyötutkimuksen havaintojen mukaan yhteisöpedagogeilla on paljon hektisessä ja muuttuvassa työelämässä pärjäämiseen vaadittavaa prosessiosaamista ja ns. ”pehmeiksi” luokiteltavia työelämätaitoja, kuten luovuutta, joustavuutta, paineensietokykyä, kriittistä ajattelukykyä, taitoa hallita omaa työtä sekä ymmärrystä yhteiskunnan muutosvirroista. He ovat kohtaamisen ja vuorovaikutuksen ammattilaisia, joiden ammatillisuus sisältää paljon sosiaalipedagogiikan mukaista osaamista unohtamatta innovatiivisuutta ja kekseliäisyyttä. Myös oppimaan oppiminen ja muutosresilienssi ovat näiden generalistien vahvuuksia.Millaisiin työtehtäviin?
Tutkimuksessa haastateltujen yhteisöpedagogien sekä heidän yrityskentän työnantajiensa mielestä he soveltuvat monenlaisiin eri tehtävänkuviin yritysten sisällä, joihin sisältyy muun muassa perehdyttämistä, kouluttamista, valmentamista, viestintää, projektinvetoa, HR-työtehtäviä sekä esihenkilö- ja johtamistehtäviä. Yhteisöpedagogin ydinosaamiseen kuuluvien taitojen merkitys tuleekin ennusteiden mukaan tulevaisuuden työelämässä kasvamaan, sillä tekniikan korvatessa entistä enemmän suorittavaa ja mekaanista työtä, jää jäljelle suhteellisesti enemmän työalustoja ihmisten parissa toimimiseen.

Miksi asia on ajankohtainen juuri nyt?
Suomalaisessakin työkentässä on aiemmin korostettu kovien taitojen ja substanssiosaamisen tärkeyttä, kunnes on vähitellen havaittu, ettei se yksin riitä hyvinvoivan ja menestyksekkään organisaation perusteiksi. Kokonaisuuteen tarvitaan myös substanssiosaamista tukevaa prosessiosaamista. Varmasti moni onkin huomannut nykytyöympäristöissä useita kehittämisen kohtia, kuten informaation sirpaleisuus, jatkuva kiire ja aikataulutusten tiukkuus, puutteet projektien organisoimisessa sekä tiimihengen ja yhteisöllisyyden vähäisyys. Haasteet ovat saattaneet korostua entisestään globaalin pandemian aikana ja etätyön muuttuessa uudeksi normiksi, nousevat yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot todennäköisesti työelämässä entistä tärkeämmiksi. Yhteisöpedagogi yrityksen palveluksessa ei luonnollisestikaan poissulje muiden alojen taitavien ammattilaisten merkitystä, vaan parhaassa tapauksessa tukee, kannustaa ja sujuvoittaa heidän työtään.Hmm, nyt alkaa hahmottua!
Humanistinen korkeakoulututkinto ei ehkä ensimmäisenä ajatuksena kuuluisi samaan lauseeseen yritysmaailman tarpeiden kanssa. Ja silti pinnan alla nämä kaksi asiaa kohtaavat toisensa yllättävänkin hyvin ja puhuvat samaa kieltä. Aina kun työtä tehdään ihmisten keskuudessa ja ihmiseltä toiselle, törmätään väistämättä tarpeeseen kohdata ja ymmärtää ihmisyyttä ja sen monimuotoisuutta.Jenna Naukkarinen
Yhteisöpedagogi AMK ja pian YAMK

Tutkimuksesta lisää luettavissa theseus.fi -palvelusta touko-kesäkuusta 2022 eteenpäin hakunimellä ”Yhteisöpedagogit yrityksissä – laadullinen tutkimus yhteisöpedagogien työskentelykokemuksista yrityskentällä”

19.1.2022: Tunne oma persoonallisuustyyppisi!

Sinisiä, punaisia ja muita värejä, intro- ja ekstroverttejä ja kasapäin erilaisia analyysejä. Iänikuiset keskustelut eri persoonallisuustyypeistä alkavat varmasti jo kyllästyttää – mutta aiheessa on silti perää.

Teema on erittäin monisyinen eikä suinkaan mustavalkoinen, mutta itseään voi helposti oppia tuntemaan lisää tutustumalla persoonallisuusanalyyseihin hieman tarkemmin. Aina alkuun on tärkeintä muistaa se, että meissä kaikissa on monia eri puolia, eikä tarkoitus ole lokeroida ketään tai latistaa toista.

Oman henkilökohtaisen persoonallisuustyyppiraportin tekeminen ja lukeminen voi saada myös ammatillisen itsevarmuutesi kasvamaan. Olet saattanut joskus miettiä, että oletkohan liian avoin tyyppi tai sanotko liian suoraa asioita ääneen. Tai, että keskitytkö kenties tarkemmin yksityiskohtiin kuin muut ja kaipaat liian paljon faktatietoa ennen yhden pienenkään päätöksen tekoa. Ja kun omia tapoja alkaa liian paljon pohtimaan, alkaa näkemään itsessä ja toimintatavoissa pelkkiä vikoja. Nämä asiat kannattaa kuitenkin nähdä oman persoonallisuustyypin vahvuuksina. Meidän ei tarvitse olla keskenään samanlaisia, vaan jokaista persoonallisuustyyppiä tarvitaan niin työelämässä, koulussa kuin oikeassa elämässäkin. Tärkeää on kuitenkin myös muistaa, että meissä kaikissa on myös kehittymisalueita, mutta niihin kannattaa suhtautua lempeästi ja oppimishalukkaasti.

Itsensä tunteminen sekä kehittäminen on aina ajankohtaista – erityisesti työelämässä. Samalla kun tuntee itsensä ja ymmärtää myös muita persoonatyyppejä paremmin, on työpaikalla kollegoihin tutustuminen ja yhteistyö helpompaa. Ensi kerralla, kun koulussa tai töissä tuntuu, ettei projektia tai keskustelua saa vietyä kunnolla eteenpäin, kannattaa pohtia, millaisen persoonallisuustyypin edustaja vastapuolella istuu.

Omien vahvuuksien ja motivaationlähteiden tunteminen on äärimmäisen hyödyllistä myös työnhaun kaikissa vaiheissa, sekä myös omannäköisen urapolun muodostumisessa. Haastattelussa saatetaan usein kysyä sinulta, että minkälaisia vahvuuksia sinulla on, tai mitä itsessäsi haluaisit kehittää. Näitä seikkoja voi ja kannattaa ehdottomasti pohtia jo työhakemusta näpytellessä, eikä sitä varten tarvitse tehdä mitään erikoisia testejä – vaikkakin niistä voi saada paljon irti! Helppo vinkki tähän on miettiä, että mistä innostuit, kun olit vielä lapsi. Olivatko ne tarkkuutta ja keskittymistä vaativat palapelit, isossa ryhmässä erilaisten leikkien järjestäminen tai vaikka fyysisiä ominaisuuksia vaativat urheilulajit?Mikään persoonallisuustyyppi ei ole toista parempi, ja niiden tutkimiseen kannattaa suhtautua avoimin mielin. Värikästä tutkimusmatkaa analyysien pariin!

18.1.2022: Työhaastattelun tärpit

Työhaastatteluun pääseminen on jo itsessään hieno asia. Se osoittaa, että olet onnistunut aikaisemmissa prosessin vaiheissa. Työhaastattelu voi olla jännittävä tilanne, mutta huomioimalla muutaman asian parannat mahdollisuuksiasi tulla valituksi tehtävään.

Valmistaudu huolellisesti
Pidä huoli, että tunnet yrityksen ja työtehtävän hyvin ennen haastattelua. Kannattaa ottaa selvää yrityksen keskeisistä numeroista, haettavan tehtävän luonteesta sekä muista yleisistä asioista. Huono valmistautuminen käy rekrytoijalle ilmi työhaastattelun aikana, joten pidä siis huoli, että tunnet yrityksen etukäteen. Hyvä valmistautuminen auttaa myös lievittämään jännitystä haastattelutilanteessa sekä on osoitus haastattelijalle kiinnostuksesta ja motivaatiosta tehtävään.

Kiinnitä huomiota, minkälaisen ensivaikutelman annat
Hyvän ensivaikutelman luominen on todella tärkeää koko haastattelun kannalta. Annat itsestäsi asiallisen kuvan tulemalla haastatteluun ajoissa: viidestä kymmeneen minuuttia ennen haastattelun alkua on sopiva aika saapua paikalle. Pukeutuminen on myös olennainen osa antamaasi vaikutelmaa, ja yleensä työhaastattelun pukukoodi on business casual. Yrityksen nettisivuilta tai sosiaalisista medioista voi löytää viitteitä työpaikan yleisestä pukeutumisesta, mutta sen ollessa rento pyri pukeutumaan vähän tätä paremmin. Pukeutumalla hyvin osoitat, että olet tosissasi ja haluat antaa hyvän vaikutelman itsestäsi. Ensivaikutelmaan vaikuttaa myös kehonkieli, eli kättele siis reippaasti ja ota katsekontaktia rohkeasti. (Teemaviikon ohjelmassa 10 tapaa mokata työhaastattelu sanomatta sanaakaan käsitellään kehonkieltä tarkemmin!)

Vastaa tarkasti kysymyksiin
On tärkeää, että et rönsyile vastauksissasi. Napakat vastaukset luovat asiantuntevan vaikutelman, ja tätä edesauttaa edellä mainittu hyvä valmistautuminen. Varmista kuitenkin ennen vastaamista, että olet ymmärtänyt haastattelijan kysymyksen oikein; muutaman sekunnin mietintäaika tai tarkentava vastakysymys ei ole ollenkaan pahitteeksi. Ylipäänsä vastavuoroisuus haastattelussa on tärkeää. Omia kysymyksiä kannattaa esittää – siten osoitat myös kiinnostusta ja motivaatiota tehtävää ja yritystä kohtaan. Voit esimerkiksi kysyä yrityksen päivittäisestä toiminnasta jotain sellaista, mihin et saa vastausta heidän nettisivuiltaan.Tunne omat vahvuudet ja heikkoudet
Meillä jokaisella on vahvuuksia ja heikkouksia. Osoita haastattelijalle, että tunnet itsesi hyvin ja pystyt reflektoimaan omaa toimintaasi. Omat vahvuudet kannattaa tuoda reilusti esiin – mieti etukäteen, miten vahvuutesi auttavat sinua juuri haettavassa työtehtävässä. Haastattelija saattaa myös kysyä heikkouksistasi, eli mieti etukäteen myös tehtävän ja työnteon kannalta “turvallinen” heikkous, joka ei merkittävästi haittaa haettavaa työtä. Geneerinen vastaus tähän on perfektionismi, jonka voi kääntää vahvuudeksi, mutta se saattaa olla jopa liian lattea ja kulutettu vastaus haastattelijan mielestä. Esimerkiksi esiintymisjännitys, priorisonti tai palautteen antaminen voivat olla hyviä vaihtoehtoja, jotka eivät todennäköisesti haittaa työtä ja ovat myös kehitettävissä. Omien vahvuuksien ja heikkouksien pohdinnassa on kuitenkin tärkeää säilyttää rehellisyys ja tietynasteinen kriittisyys.

17.1.2022: LinkedIn – oikeasti hyödyllinen sosiaalinen media

LinkedIn eli tuttavallisemmin Linkkari on yksi nykypäivän lukemattomista sosiaalisista medioista, ja todennäköisesti niistä hyödyllisin. Monelle suomalaiselle itsensä mainostaminen, kiilusilmäinen verkostoituminen ja henkilöbrändääminen voi tuntua väkinäiseltä ja jopa vastenmieliseltä. Jos kuitenkin haluaa tehdä kaikkensa pärjätäkseen nykypäivän erittäin kilpailluilla työmarkkinoilla, olisi typerää jättää tämä merkittävä työnhaun työkalu hyödyntämättä.

Oikein käytettynä LinkedIn tarjoaa todellisia ja konkreettisia hyötyjä. Se mahdollistaa jokaiselle työmarkkinatiedon nopean hankinnan ja levittämisen, mikä tehostaa sopivien työnantajien ja työntekijöiden yhdistämistä hyödyttäen kaikkia osapuolia. Linkkarin mahdollisuudet ulottuvat kuitenkin myös pelkkien rekrytointien ulkopuolelle. Se esimerkiksi avaa uudenlaisia, tehokkaita väyliä myös yrittäjien ja yritysten välisten erilaisten kumppanuuksien ja asiakkuuksien muodostumiselle

LinkedIn koostuu kaikkien sosiaalisten medioiden tavoin ihmisistä ja heidän luomistaan profiileistaan, joten alustan tehokkuus ja hyödyllisyys riippuu loppujen lopuksi siitä, miten me (mukaan lukien juuri sinä) profiilimme rakennamme, ja miten niitä käytämme. Jatkuvasti yhä suurempi osa rekrytoinneista tapahtuu LinkedInissä, mikä tekee enenevissä määrin Linkkari-profiilista jopa perinteistä CV:tä tärkeämmän työkalun. Alla siis Yrityspäivien 5 vinkkiä profiilin rakentamiseen ja sen mielekkääseen käyttöön.

1. Panosta profiilikuvaan
Profiiliasi katsotaan tutkitusti 7 kertaa todennäköisemmin, jos siinä on profiilikuva. Kuva myös luonnollisesti antaa sinusta välittömän ensivaikutelman, joten sen merkitystä ei kannata vähätellä. Ammattikuvaajan puoleen kääntyminen ei siis varmasti ole huono investointi, vaikka hinta hieman hirvittäisikin. (Muista myös, että Työnhaun teemaviikolta saat ammattilaisen ottaman CV-kuvan ilmaiseksi!)

 

2. Älä ole liian vaatimaton
Kerro rohkeasti kaikista saavutuksistasi, mutta keskity toki olennaiseen. Tämä on hyvä nyrkkisääntö kaikessa työnhaussa, ja se pätee siis luonnollisesti myös Linkkariin. Ansioiden viestimisessä kannattaa perinteisten työsuhteiden lisäksi pyrkiä löytämään boksin ulkopuolelta meriittejä, jotka erottavat sinut massasta. Totuudesta ei tietenkään ikinä kannata lipsua, mutta myös turhalla vaatimattomuudella teet itsellesi hallaa.

 

3. Lähetä rohkeasti verkostoitumiskutsuja
Koko alustan toimivuus perustuu ihmisten muodostamiin verkostoihin, eikä pyyntöjen lähettämisen suhteen kannata olla yhtä pidättyväinen kuin esimerkiksi Instagramissa tai Facebookissa. Verkostoitumiskutsuja voi ja kannattaa tilanteen mukaan myös personoida.
4. Käytä englannin kieltä
Englannin kielen jatkuva viljeleminen ja käyttö saattaa aiheuttaa monissa vastarintaa ja jopa myötähäpeää. LinkedInissä profiili kuitenkin kannattaa rakentaa englanniksi, jos siitä haluaa kaiken irti. Tämä johtuu muun muassa siitä, että rekrytoijat käyttävät englanninkielisiä hakusanoja huomattavasti suomenkielisiä hakusanoja enemmän etsiessään potentiaalisia työntekijöitä.

 

5. Ole kärsivällinen äläkä stressaa profiilisi epätäydellisyydestä

Hiljaa hyvä tulee, kuuluu viisas sanonta. Älä siis hätäänny, jos viestiboksisi ei täyty headhunttereiden viesteistä ensimmäisen puolen vuoden aikana. Rakenna verkostoasi rauhassa ja sellaisten ihmisten kanssa, jotka oikeasti ovat sinulle relevantteja ja kiinnostavia. Jos seuraat joka ikistä vastaan tulevaa henkilö- ja yritysprofiilia, olennaiset päivitykset ja uutiset jäävät helpommin huomaamatta, ja palvelun käyttökin mahdollisesti hiipuu. Älä myöskään vertaile turhaan profiiliasi muihin ja menetä yöuniasi, jos kaverillasi on tuplasti enemmän kontakteja tai paremmin silitetty kauluspaita profiilikuvassa­. Ole siis oma itsesi ja kartuta verkostoasi sekä profiiliasi rehellisesti ja kärsivällisesti. Tärkeintä on, että pääset alkuun etkä lamaannu täydellisyyden tavoittelun ja kymmenien eri Linkkari-kikkojen edessä.

14.12.2021: Työnhaun mestariksi Teemaviikon avulla

Työnhaun teemaviikolla 18.-20.1.2022 saat kaiken mahdollisen avun matkalla timanttiseksi työnhakijaksi. Keräsimme polun siitä, kuinka voit hyödyntää Työnhaun teemaviikkoa osana työnhakuasi.

LinkedIn, yritysten nettisivut, työnhakukoneet, ja mitä näitä nyt on. Työpaikkoja, erityisesti kesätyöpaikkoja, tuppaa löytymään niin monelta sivustolta. JobTeaser on työpaikkaportaali, josta löydät harjoittelu- ja työpaikkoja korkeakouluopiskelijoille. Yliopiston urapalvelut kertovat tästä lisää etänä järjestettävässä ohjelmassaan.

Kun löydät unelmiesi paikan, miten on CV:n laita? Onko CV-kuvasi yläasteen koulukuva? On tai ei, niin kannattaa ihmeessä tulla päivittämään se CV-kuvauksessa Teemaviikolla. Saat myös pajoissamme tukea asiantuntijoilta työnhaun kulmakivien, eli CV:n ja työhakemuksen, viimeistelyyn. Lisäksi LinkedIn kannattaa hioa kuntoon näiden tueksi – sitäkin varten löytyy Teemaviikolta oma työpajansa.

 

Teemaviikon ohjelmat työnhaun polulla:

Puolestaan työnteon kannalta hyödyllisiä oppeja saat Excelin alkeis- ja jatkokursseiltamme. Mikäli Excelit eivät ole osa työnkuvaasi, saat loistavaa etua muiden työnhakijoiden joukossa, jos lupasi ovat kunnossa. Teemaviikolla voit suorittaa sekä työturvallisuuskortin että hygieniapassin opiskelijaystävälliseen hintaan.

Onko seuraavana etappina video CV? Ei hätää, video CV ei ole niin pelottava kuin usein luullaan, ja HUBS tarjoaa vinkkejä tähän Teemaviikolla. Entä saitko kutsun työhaastatteluun? Onneksi olkoon! Ennen haastattelua kannattaa Hioa hissipuhe kuntoon sekä tulla kuulemaan 10 tapaa mokata työhaastattelu sanomatta sanaakaan.

Työnhaku on kokonaisuudessaan muuttunut koko ajan, ja uusissa jutuissa on vaikeaa pysyä perässä. Duunitorin tarjoamat Modernin työnhaun tärpit auttaa sinua virittämään oman työnhakusi nykypäivän rekrytointitapoihin sopivaksi.

Tervetuloa Teemaviikolle!

7.12.2021: Miltä työ- ja opiskeluelämä näyttää pandemian jäljiltä?

2020-luku sai mullistavan alun, kun koronapandemia laittoi maailman uuteen järjestykseen muuttaen mukanaan myös työ- ja opiskeluelämän. Työn tekemisen muoto muuttui ja hybridityöstä tai kokonaan etänä tekemisestä on tullut osa lähes jokaisen työ- ja opiskelupaikan arkea. Moni onkin puhunut “uudesta normaalista”, joka on tuonut ihmiset myös uudenlaisten haasteiden äärelle. Esitimme Yrityspäivät 2022 -projektin alussa näihin teemoihin liittyviä kysymyksiä, joihin lähdimme etsimään vastauksia.

Miten yhteisöllisyys huomioidaan työskentelytapojen muutoksessa?
Yhteisöllisyyden edistäminen ja huomioiminen voi tuntua vaikealta, mutta lopulta keinot tähän ovat yksinkertaisia. Ensimmäisenä on syytä mainita viestintä eri organisaation tasoilla. Sama pätee niin työpaikkoihin kuin yliopistoihin; ylimmän johdon viestintä tuo varmuutta epävarmaan tilanteeseen, mutta myös erilaiset keskustelupalstat ja muu vuorovaikutus esimerkiksi tiimin kesken luovat yhteisöllisyyden tunnetta. Sosiaalisista kontakteista ei pitäisi luopua erityistilanteessakaan.

Yhteisöllisyyden edistäminen ei pitäisi olla pelkkien esimiesten ja johdon vastuulla, vaan jokainen voi osaltaan vaikuttaa asiaan. Esimerkiksi yhteisten etäkahvihetkien järjestäminen tai vaikka kameran päällä pitäminen etäkokouksen aikana ovat merkityksellisiä asioita, sillä niillä on psykologinen vaikutus jaksamiseen etätyössä. Samanlaisia keinoja on myös hyvä soveltaa opiskelijayhteisössä.

Mitä mahdollisuuksia ja haasteita hybridityö tarjoaa?
Fakta on, ettei erityistilanne voi jatkua maailman tappiin asti. Sen vaikutukset ovat kuitenkin selvät: työelämä ei tule palautumaan täysin ennalleen varmaankaan koskaan. Työtavoissa on koettu digiloikka, työstä on tullut joustavampaa ja on kehitetty toimivat tavat opiskella ja tehdä työtä ilman fyysistä läsnäoloa. Vaikka etätyön haasteet ovat olleet paljon esillä, monet ovat huomanneet sen olevan paras työskentelytapa itselleen. Siksi toimistoille ja kouluille paluu saattaa aiheuttaa monelle ristiriitaisia tunteita.

Selkeä mahdollisuus hybridityössä on, että voidaan helposti yhdistellä läsnä- ja etätyön hyötyjä. Fyysinen läsnäolo tekee yhteisöllisyyden rakentamisesta ja yhteistyöstä helpompaa, kun taas etätyö voi auttaa paremmin keskittymään ja saattaa olla jopa tehokkaampaa. Sopivan tasapainon löytäminen ja näiden kahden työskentelytavan sovittaminen yhteen riippuu työn luonteesta ja tavoitteista.

Hybridityöllä on haasteensa, mutta verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan, voimme puuttua haasteisiin aivan erilaisella tavalla. Etätyöskentelystä olemme oppineet, kuinka tärkeää viestintä on, ja tästä edespäin on tärkeää varmistaa, etteivät etätyöntekijät jää epätasa-arvoiseen asemaan tiedon saatavuuden suhteen. Myös palaverikäytäntöjen uudistaminen on todennäköisesti helpompaa, kun tiedämme sekä läsnä- että etäpalaverien parhaat puolet, jos vain pystymme yhdistelemään niitä näppärästi.

Työn muutoksessa ja hybridityöhön siirtymisessä todennäköisesti tärkeintä on edelleen kuunnella yhteisöä ja yksittäisiä yhteisön jäseniä, sillä siten luodaan psyykkisesti ja fyysisesti turvallinen ympäristö. Kantava voima yhteisöissä on edelleen ihmiset, ja tyytyväiset työntekijät ovat avain menestyvään työyhteisöön.

Lähteet:

 

Attention Communication Oy. (2020). Yhteisöllisyys on voimaa koronaviruksen aikana. Saatavilla: https://attention.fi/sisainen-viestinta-yhteisollisyys-korona

Terveystalo. (2020). Yhteisöllisyydellä on väliä – Pitkittyneessä poikkeustilanteessa viestinnän merkitys korostuu. Saatavilla: https://www.terveystalo.com/fi/Tyoterveys/Ajankohtaista/Blogit/Yhteisollisyydella-on-valia–pitkittyneessa-poikkeustilanteessa-viestinnan-merkitys-korostuu/

Taneli Rantala. (2021). Näin organisaatiosi valmistautuu hybridityöhön. Saatavilla: https://lifted.fi/blogi/tyohyvinvointi/nain-organisaatiosi-valmistautuu-hybridityohon-top6-vinkit/

23.11.2021: Videohakemus, video CV, videoesittely – miten kertoa omasta osaamisestaan videon kautta?

Videon liittäminen perinteisen työhakemuksen ja CV:n rinnalle on hyvä keino erottautua rekrytointiprosessin kriittisimmässä vaiheessa, eli alkuseulonnassa. Kun hakijoita voi olla satoja, on tärkeää, että rekrytoija huomioi hakemuksesi jo alkuvaiheessa. Videon kautta pystyt tuomaan omaa persoonaa ja asennettasi esille, konkretisoimaan vuorovaikutustaitojasi ja antamaan kokonaisvaltaisemman kuvan itsestäsi. Alla on koottuna tärkeimmät vinkit työnhaussa hyödynnettävän videon tekemiseen.PITUUS JA TAVOITE
Videon on hyvä olla lyhyt ja ytimekäs, vain 1–2 min pitkä. Tärkeimpänä tavoitteena herättää katsojan mielenkiinto ja saada hänet vakuuttumaan siitä, että sinun kanssa kannattaisi jutella enemmänkin. Vaikka video on lyhyt, varaa hyvin aikaa sen kuvaamiseen ja editointiin.PUHE
Suunnittele etukäteen, mitä aiot sanoa. Puhetta kannattaa myös harjoitella, ja muistiinpanot voi pitää esillä kameran vieressä, josta niitä voi silmäillä puhuessa. Etene johdonmukaisesti ja tuo esille työnhaun kannalta relevantteja asioita. Kameralle puhuminen voi tuntua hassulta, mutta katsekontakti ja hymyily kannattaa silti muistaa, sillä se luo rennon vaikutelman. Puhu selkeästi ja rauhallisesti, ja ota tarvittaessa useampi nauhoitus. Harkitse hakemastasi tehtävästä riippuen, millä kielellä teet videosi, sillä se on oiva keino tuoda tehtävässä tarvittavaa kielitaitoa esiin. Tarkista, että äänesi kuuluu videolla hyvin, eikä taustalla ole ylimääräisiä tietokoneen hurinoita tai muuta melua.

VISUAALINEN VAIKUTELMA
Kyseessä on periaatteessa virtuaalinen minihaastattelu, minkä takia kannattaa pukeutua sellaisiin vaatteisiin, joilla menisit työhaastatteluunkin. Vältä kuitenkin räikeitä tai tiheitä kuvioita, sillä ne voivat videolla alkaa elää omaa elämäänsä ja häiritä katsojaa. Kuvaustausta on tyypillisesti hyvä valita mahdollisimman siistiksi ja rauhalliseksi, mutta sen valinnalla voit myös kertoa persoonastasi – se voi vaikka liittyä harrastukseesi tai mielenkiinnonkohteisiisi. Huomioi myös valaistuksen riittävyys ja suosi luonnonvaloa.

EDITOINTI
Editoinnilla saat videosta viimeistellyn näköisen ja pystyt liittämään siihen tekstiä tai visuaalisia elementtejä. Esimerkiksi yhteystiedot voi laittaa videon loppuun.

JAKELU
Valmis video kannattaa ladata esimerkiksi Youtubeen, Dropboxiin tai muuhun pilvipalveluun, josta pystyt jakamaan sen kätevästi linkkinä. Kirjallisessa työhakemuksessa ja CV:ssä linkin voi laittaa yhteystietojen yhteyteen, ja kohdentamattomalle videoesittelylle hyvä kanava on esimerkiksi LinkedIn-profiili.

16.11.2021: Persoonallinen ja räätälöity työhakemus erottuu joukosta

CV:n ohella on tärkeää nähdä vaivaa myös työhakemuksen kirjoittamiseen. Työhakemus mahdollistaa vielä CV:tä laajemmin omien vahvuuksien esille tuomisen ja oman persoonan näyttämisen. Hakemuksessa voi vastata esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Mitä työnantaja saa palkatessaan sinut? Miksi haet juuri tätä työpaikkaa? Miksi työnantajan tulisi valita sinut? Työhakemus on hyvä rakentaa näiden kysymysten ympärille, mutta lisäksi kannattaa ottaa ainakin alla olevat neuvot talteen työhakemuksen kirjoitushetkiä varten.

 

1. Kohdenna työhakemus haettavan tehtävän mukaan
Työhakemuksen sisältö tulisi aina räätälöidä haetun paikan mukaan. Geneerisen kaikkiin paikkoihin sopivan hakemustekstin tunnistaa helposti eikä sillä saa herätettyä työnantajan mielenkiintoa. Työhakemuksessa pitäisi tuoda esille oma soveltuvuus juuri kyseiseen työpaikkaan. Muutamalla hyvin tehdyllä työpaikkakohtaisesti räätälöidyllä hakemuksella voi olla suuremmat mahdollisuudet päästä haastatteluun kuin sataan paikkaan lähetetyllä geneerisellä hakemuksella.

2. Karsi itsestäänselvyydet
Työhakemuksessa ei ole tarpeen toistaa kaikkia samoja asioita, jotka tulevat ilmi jo CV:ssä. Esimerkiksi perustietoja, kuten ikää, asuinpaikkaa ja opiskelupaikkaa ei tarvitse välttämättä toistaa uudelleen, jos ne löytyvät CV:stä. Toisaalta hakemus on oiva mahdollisuus kertoa syvemmin jostakin CV:ssä mainitusta asiasta, mikäli se on olennainen haetun työpaikan kannalta. 

 

3. Tuo esiin työkokemuksen ja osaamisen ohella myös oma kiinnostus työtä kohtaan
Työhakemuksessa on hyvä tuoda esille oma osaaminen ja kokemus oli ne sitten työn, koulun, harrastuksen tai jonkun muun vapaa-ajan aktiviteetin kautta hankittuja. Kokemuksen ja osaamisen ohella tärkeässä asemassa ovat myös oma motivaatio ja innostuneisuus. Usein varsinkin ensimmäisiä työpaikkoja hakiessa kokemusta ei ole vielä kymmenien vuosien edestä, joten tärkeämpää on oma kiinnostus työpaikkaa kohtaan. Työnantajalle kannattaa välittää itsestään sellainen kuva, että todella haluaa kyseisen työn.

4. Huomioi hakemuksen selkeys ja helppolukuisuus
Työhakemus saa olla visuaalinen, mutta siihen ei kannata tukeutua liikaa. Jos visuaalinen ilme on toteutettu harkitusti, se voi parhaimmillaan erottaa hakijan muista hakijoista. Tärkeintä hakemuksessa on kuitenkin sisältö, eikä se saisi jäädä visuaalisten elementtien varjoon. Yhteen työpaikkaan tulevien hakemusten määrä voi olla valtava, minkä takia rekrytoijat arvostavat selkeyttä ja helppolukuisuutta. Sitä voi säädellä visuaalisten elementtien ohella esimerkiksi fontilla, riviväleillä ja marginaaleilla.

 

5. Erotu joukosta
Työhakemuksen on loppujen lopuksi oltava sellainen, joka erottuu jollain tapaa joukosta ja herättää mielenkiinnon. Visuaalisuuden lisäksi huomion voi herättää myös esimerkiksi iskevällä otsikolla, joka voi olla vaikka lyhyt ja ytimekäs tiivistys omasta osaamisesta. Työhakemuksessa saa olla turhankin itsevarma ja tuoda omat vahvuudet vahvasti esiin. Jos itsensä kehuminen tuntuu hankalalta, on aina mahdollista kertoa, millaista palautetta on saanut muilta ihmisiltä omasta tekemisestä. Lisäksi kaikki harrastustoiminta sekä omat kiinnostuksen kohteet voivat olla hyödyksi työtä hakiessa. Moni asia voi tuntua epäolennaiselta mainita työhakemuksessa, mutta niiden avulla voi hyvinkin erottua joukosta ja saada kutsun haastatteluun!

11.11.2021: Laadukas CV herättää työnantajan mielenkiinnon

CV:n tekeminen ja päivittäminen tuntuu usein työläältä. Jos oman alan työkokemusta ei ole, voi olla hankalaa miettiä, mitä sinne ansioluetteloon pitäisi oikein kirjoittaa. Laadukkaan CV:n voi kuitenkin tehdä ilman vuosien työkokemusta – tarkoituksena on tuoda kaikenlainen osaaminen esiin. Hyvä CV ei vielä takaa työpaikkaa, mutta se auttaa pääsemään työnhakuprosessissa eteenpäin. Siksi sen tekemiseen kannattaa panostaa! Muutama vinkki kannattaa pitää mielessä omaa ansioluetteloa tehdessä.

 

1. Kohdenna CV haettavan tehtävän mukaan
Kerran huolella tehty CV ei välttämättä riitä. Jos haet samaan aikaan montaa erilaista työtä, kannattaa ansioluetteloa kohdentaa haettavan työn mukaan. Usein työpaikkailmoituksessa kerrotaan, minkälaisia henkilöitä yritys etsii. Työpaikkailmoitusta voikin käyttää apuna kohdennetun CV:n kirjoittamisessa ja listata sen perusteella osaamistaan. Työhakemukseen puolestaan voi perustella CV:ssä esitettyjen taitojen ja koulutuksen yhteensopivuutta työtehtävään.

 

2. Työkokemus ja koulutus ovat tärkeitä tietoja rekrytoijalle
Kaikki työkokemus on arvokasta. Kannattaa siis laittaa ansioluetteloon myös sellaiset työt, jotka eivät ole omalta alalta. CV:ssä on hyvä kertoa, missä vaiheessa opintoja olet. Voit laittaa oman opintopistemäärän ja keskiarvon.

 

3. Tuo oma erityisosaaminen esiin
Usein opiskeluvaiheessa työkokemusta omalta alalta ei ole. Silloin kannattaa miettiä, miten muuten voit osoittaa olevasi sopiva henkilö kyseiseen tehtävään. Kannattaakin tuoda esiin, miten esimerkiksi oma harrastus on kehittänyt samoja ominaisuuksia, joita työtehtävän laadukas hoitaminen vaatii. Mahdollinen kokemus järjestötoiminnasta kannattaa myös ehdottomasti tuoda esiin. Kaikenlainen aktiivisuus opiskeluiden ja töiden ulkopuolelta on plussaa!

4. Muista visuaalisuus
Selkeästi jäsennelty CV näyttää siistiltä ja helppolukuiselta, jolloin hakijasta syntyy järjestelmällinen ja fiksu ensivaikutelma. Monia taitojaan voi kekseliäästi visualisoida erilaisilla asteikoilla ja diagrammeilla. Voit käyttää netistä löytyviä ilmaisia CV pohjia hyödyksi. Vaikka omalla CV:llä on hyvä erottua muista, ulkoasun on hyvä olla hillitty. Asiat kannattaa esittää tiiviisti – yksityiskohtaisempaa tietoa esimerkiksi omista opinnoista voi konkretisoida työhakemuksessa. Muista myös lisätä ansioluetteloon oma kuvasi!

2.11.2021:   Uratarinat todeksi Yrityspäivillä 2022

Hei sinä uratarinasi mielenkiintoisilla sivuilla seikkaileva opiskelija! Halusimme kirjoittaa sinulle hieman meistä, Yrityspäivistä ja yleisesti uran eri luvuista ja juonenkäänteistä. Siitä, miten me voimme auttaa sinua luomaan itsellesi oman näköisesi tarinan.

Pääyhteistyökumppanina Yrityspäivillä 2022
Nordic Henkilöstöpalvelut on pääyhteistyökumppanina Yrityspäivillä 2022. Lähdimme tähän innolla mukaan, sillä näemme, että Yrityspäivillä on tärkeä rooli nuorten aikuisten työllistymisessä ja sen oikean uratarinan löytämisessä, sekä yleisesti työelämän ajankohtaisissa tuulissa. Nämä kaikki ovat tärkeitä aiheita ja toimintamme kulmakiviä myös meillä Nordicilla. 

 

Yrityspäiviltä voit parhaimmillaan löytää sen oman intohimon ja kipinän omannäköiselle työuralle, uuden työn tai älynväläyksen siitä, mikä juuri sinä haluat olla isona. Tai sitten voit olla aivan ulapalla sen suhteen, ja päätyä seikkailemaan eri ammateissa, jotta löytäisit sen, missä sinä loistat kirkkaimmin. Oli niin tai näin, uteliaisuus ja avoimet keskustelut auttavat sinua hurjasti. Ja myös me Nordicilla autamme sinua. Meidän kauttamme voit löytää sen työn, joka sopii sinun tarinaasi juuri nyt. Opintojen tai vaikka välivuoden ajaksi keinon kasvattaa taloudellista kassaa, saada leivälle muutakin kuin voita, ja löytää omaa suuntaa. Tai voit löytää sen työn, jonka takia on ihanaa herätä joka aamu töihin, joka tuottaa onnistumisen iloa, joka kasvattaa ja kehittää.

Rohkeasti työelämään

Mitään työtä tai työpaikkaa ei kannata väheksyä. Erilaisille työpaikoille ja rooleille on oma aikansa ja paikkansa ja niistä kaikista voi tarttua mukaan hyödyllisiä oppeja. Joskus hektistä aivotyötä opinnoissaan tekevä voi kaivata työssään rutiininomaista tekemistä, jotta aivot pääsevät lepäämään ja latautumaan, ja joskus taas pulmat ja haasteet töissä auttavat kehittämään ajattelua entisestään. Työssä ei aina ole tärkeintä se, että miltä se näyttää CV:ssä tai onko se juuri se looginen tai ansaittu seuraava askel urallasi. Välillä voi hypätä urapolulla harhaan tai takaisinpäin. Myös nämä kokemukset voivat tuoda arvokasta tietoa ja taitoa sekä herättää ajatuksia ja uteliaisuutta ihan eri tavalla, kuin voit uskoakaan. 

 

Me toivotamme sinut tervetulleeksi työelämään. Haluamme auttaa sinut oman uratarinasi alkuun, kannustaa matkan varrella ja toivottavasti voimme olla myös se taho, joka onnittelee sinua unelmiesi työn saamisesta.

 

Olemme mukana Yrityspäivillä 2022 läpi syksyn ja talven tapahtumakalenterin: teemaviikolla, popup- tapahtumissa ja tietysti itse päätapahtumassa helmikuussa. Nähdään Yrityspäivillä ja kirjoitetaan tarinaasi seuraava luku yhdessä. 

26.10.2021:   Yrityspäivät tulee taas!

Tervetuloa Yrityspäivien ensimmäisen blogipostauksen pariin! Perinteisesti messulehdestä löytyneet artikkelit julkaistaan nyt pitkin vuotta tässä blogissa, kun painetusta messulehdestä on siirrytty sähköiseen versioon. Tässä postauksessa kerromme hieman projektitiimimme kuulumisia ja seuraavassa blogikirjoituksessa ääneen pääsee Yrityspäivien 2022 pääyhteistyökumppani Nordic Henkilöstöpalvelut.

Syksyn edetessä tulevan tapahtuman järjestelyt ovat täydessä vauhdissa ja yritysosallistujien kontaktointi on parhaillaan käynnissä. Vapaaehtoisista opiskelijoista kootun projektitiimimme pääasiallisena tehtävänä onkin toimia asiakaskoordinaattoreina, eli olla yhteydessä yrityksiin ja auttaa yrityksiä kaikissa osallistumiseen liittyvissä asioissa aina tilauksen teosta messurakenteiden purkamiseen asti. Sen lisäksi tiimiläiset vastaavat tapahtuman eri osa-alueiden järjestelyistä osana pikkutiimejä, joihin voit tutustua tarkemmin Instagram-tilimme pikkutiimiesittelyissä.


Kuten viime vuonna, myös tänä syksynä on tapahtuman valmisteluja pitänyt tehdä epävarmuuden vallitessa, sillä tälläkään kertaa meillä ei ole varmuutta siitä, miltä maailma helmikuussa näyttää. Tavoitteenamme on tietysti päästä järjestämään perinteinen fyysinen tapahtuma yliopistojen kampuksilla, sillä varmasti niin yritysedustajat kuin opiskelijatkin odottavat jo kovasti kasvotusten tapaamista ja messupäivien hulinaa. Vaikka suurten yleisötilaisuuksien järjestämistä jouduttaisiin rajoittamaan, ei yritysten tarve harjoittelijoiden ja kesätyöntekijöiden rekrytointiin tai opiskelijoiden kiinnostus yrityksiä kohtaan toivottavasti katoa mihinkään. Siispä jotta voimme varmistaa, että opiskelijat ja yritykset pääsevät tapaamaan toisiaan olosuhteista riippumatta, olemme suunnitelleet varalle virtuaalisen tapahtumakokonaisuuden, johon siirrytään tarvittaessa.

Viime vuonna Yrityspäivät järjestettiin ensi kertaa virtuaalisena, ja oli hienoa huomata opiskelijoiden ja yritysten lähtevän rohkeasti mukaan myös uudenlaiseen tapahtumamuotoon. Ennestään tuntematon tapahtumamuoto mahdollisti uusien asioiden kokeilemisen ja loi hyvän pohjan tulevan vuoden tapahtuman rakentamiselle entistä paremmaksi.

Esimerkiksi striimin paneelikeskusteluissa useat yritykset pääsivät jakamaan näkemyksiään ajankohtaisista aiheista, ja ne ovat myös jatkossa toimiva tapa tehdä virtuaalisessa tapahtumassa yritykset vielä paremmin tutuiksi opiskelijoille. Osa uudistuksista todettiin toimiviksi tapahtumamuodosta riippumatta; messulehti julkaistaan jatkossakin verkkoversiona ja yritysesittelyt nostetaan tapahtumaa ennen nettisivujemme etusivulle.

Yrityspäivien 2022 teema on yhteisöllisyys ja hybridityö. Sekä opiskelu- että työntekotavat ovat kokeneet kuluneen puolentoista vuoden aikana monenlaisia muutoksia ja etätyö tulee olemaan arkipäivää varmasti myös tulevaisuudessa. Tasapainottelu etä- ja lähityöskentelyarjen välillä on tuonut mukanaan kuitenkin haasteita sosiaalisten suhteiden ylläpitämiselle. Tämän myötä yhteisöllisyyttä edistävän toiminnan järjestäminen on vaikeutunut huomattavasti ja moni on havahtunut siihen, kuinka suuri merkitys yhteisöllisyydellä todellisuudessa onkaan. Onkin mielenkiintoista seurata, millaisia vaikutuksia tällä ajanjaksolla on ollut ja miltä arki taas tuntuu nyt, kun parhaillaan etätöistä ja -koulusta palaillaan kampusten ja konttoreiden käytäville. Uskomme, että teema herättää ajatuksia ja mielenkiintoa niin opiskelijoiden keskuudessa kuin työpaikoillakin.

Jo tässä vaiheessa kannattaa laittaa kalenteriin Yrityspäiviä edeltävä Työnhaun teemaviikko 18.-20.1.2022, joka pitää sisällään kaikkia korkeakouluyhteisön opiskelijoita palvelevia kouluttautumis- ja työnhakutaitojen kehitysmahdollisuuksia tarjoavia tilaisuuksia.

Teemaviikon ohjelma julkaistaan täällä nettisivuilla tammikuun lähestyessä, mutta luvassa on ainakin CV-kuvausta, arvokkaita vinkkejä tarjoavia luentoja, erilaisia työpajoja esimerkiksi CV:n ja LinkedIn:in hiomiseen, hygienia- ja anniskelupassikoulutusta, sekä paljon muuta!Vielä syksyn aikana rekrytoimme messuavustajia Yrityspäiville. Messuavustajana pääsee kokemaan aitiopaikalta, miltä suuren tapahtuman järjestäminen näyttää, ja täysillä mukaan messupäivien meininkeihin!

Arvokkaan käytännön työkokemuksen lisäksi messuavustajuus on oiva tapa päästä kurkistamaan YP-projektiin pintaa syvemmälle, jos esimerkiksi tiimissä toimiminen ensi vuonna kiinnostaa.

Toivottavasti näemme Yrityspäivillä!
Projektipäälliköt Tuuli Hämäläinen ja Katriina Mäkipere

Yrityspäivät sosiaalisessa mediassa

Instagram Facebook LinkedIn